Upphandlingsbevakning

upphandlingsbevakning
”När kommer den där upphandlingen ut som vi vill lämna anbud i?” Det är en vanlig fråga som vi får från företag som kontaktar oss på Tenders.

Varje dag publiceras mellan 20-100 nya upphandlingsannonser i Sverige. Allt från skor till vårdpersonal i Karlstad till fasadentreprenad i Malmö, köps in av stat och kommun. Det finns tyvärr inget hundraprocentigt verktyg som samlar ihop alla upphandlingsannonser och kommuner och myndigheter använder sig av många olika tjänster och portaler för publicering och administration av upphandlingar.

Hur håller jag koll?

Har ditt företag ett specifikt avtal i dag med en kund som är stat eller kommun så är det ganska enkelt att hålla koll. Ni vet när avtalet löper ut och ni har förhoppningsvis en dialog med kunden under avtalstiden. Om ni inte har koll så rekommenderar vi att ni lägger in viktiga avtalsdatum i en kalender eller motsvarande. När avtalet börjar närma sig sitt slut eller helst långt innan det kontaktar ni kunden och frågar när man beräknar publicera en ny upphandling inom området.

Ny marknad, kund eller nybörjare

Om ditt företag är intresserade att lämna anbud inom ett nytt område, är nya på den offentliga marknaden eller vill lämna anbud till en myndighet eller kommun som ni inte lämnat anbud till tidigare, så är rekommendationen den samma som ovan. Kontakta myndigheten eller kommunen och fråga när de beräknar att publicera den för er intressanta upphandlingen. De flesta myndigheterna och kommunerna har också någon slags plan för kommande upphandlingar och publicerar den informationen på sina hemsidor. Trafikverket är ett exempel på myndighet som samlar sina planerade upphandlingar i en inköpstidplan.

Bevakningstjänster

Visma Commerce och Mercell är två exempel på aktörer som tillhandahåller väl utvecklade tjänster för att bevaka annonserade upphandlingar. Hos dessa två företag kan man teckna sig för upphandlingsbevakning inom sin bransch.

Med en strukturerad upphandlingsbevakning kommer ni ligga steget före era konkurrenter!


Patrik Lindblom, koordinator på Tenders Sverige AB

koordinator@tenders.se


Behöver ni hjälp med att vinna fler affärer på den offentliga marknaden eller är ni intresserade av en specifik upphandling? Tveka inte att kontakta oss på Tenders, tillsammans vinner vi oftare!